top of page
01 ale.jpg
01 ing.jpg
01 esp.jpg
IMG-4839 copia
IMG-4836
IMG-4828 copia
IMG-4830
IMG-4829
IMG-4823
IMG-4814 (1)
IMG-4809
IMG-4808
IMG-4813 copia

​JORDI BOSCH I BERNAT

1739-1801

 

Jordi Bosch va néixer a la ciutat de Mallorca, a la demarcació de la parròquia de Sant Miquel, en el millor bressol orguener. El seu pare, Mateu Bosch, és l’autor del famós orgue de Sant Jeroni de Palma.

 

Malauradament, no tenim gaire notícies biogràfiques de qui seria un dels millors orgueners del món. Va perdre els seus pares de molt jove i va quedar davall la custòdia del seu oncle Pere Josep Bosch, també orguener.

 

El jove Bosch va tenir una trajectòria d’allò més ascendent i sorprenent. Degut a la seva vàlua va ser enviat pel Bisbe de Mallorca a estudiar amb el mestre Leonardo Fernández Dávila a Granada.

 

És considerat un dels artífexs més importants en la història de l’illa. De la seva obra podem destacar les següents fites:

 

1762: Inauguració de l’orgue del Convent de Sant Domingo a Palma.

1771: Projecte i realització del nou orgue per a Sant Francesc a Palma.

1772: Va ser cridat al Palau Reial de Madrid per l’arquitecte Sabatini, amb l’encàrrec d’acabar l’orgue que havia iniciat el seu mestre Fernández Dávila.

1778: Finalització de l’orgue del Palau Reial de Madrid i recepció del títol de mestre orguener reial.

1779: Projecte i inici de l’orgue monumental per a la Catedral de Sevilla.

1793: Acabament de l’orgue de la Catedral de Sevilla.

 

Jordi Bosch va ser un orguener avançat al seu temps, innovador, arriscat i amb sublims resultats. Segurament fou poc comprès pels seus contemporanis (a excepció dels propis deixebles), per la qual cosa algunes innovacions seves tardaren anys a ser aplicades de manera generalitzada.

 

S’ha d’esmentar l’admiració d’orgueners com Julián de la Orden, autor dels orgues de les Catedrals de Cuenca i Màlaga entre d’altres, el qual, en conèixer l’orgue de Jordi Bosch al Palau Reial va dir “si pogués cremaria la meva obra per començar de nou”.

 

Les seves construccions eren de d’una qualitat excepcional, menystenint fins i tot el seu propi benefici econòmic per poder posar en pràctica les seves idees. Un exemple viu d’això és l’orgue de Santanyí, que ja  ens mostra un jove mestre Bosch de 23 anys amb idees, tant sonores com tècniques, revolucionàries, avançant-se algunes generacions al seu temps.

 

Per a més detalls vegeu:

https://www.grenzing.com/pdf/jordi_bosch_iso.pdf

 

bottom of page